Ønsker du at optage et lån på nettet eller i banken i dag, er der visse krav som du først og fremmest skal overholde og det er vigtigt at være bekendt med disse før at du går i gang med at indsende en ansøgning.
Til trods for at det er nemmere end nogensinde at låne penge på nettet, er det dog vigtigt at din kreditværdighed er i orden – og det indebærer blandt andet, at du ikke er registreret i RKI. Nedenfor skal vi kigge nærmere på, hvordan du kan forholde dig hvis du er registreret.
Hvad er RKI?
Sandsynligheden for at du allerede har hørt om RKI eller Debitorregistret er stor. RKI fungerer nemlig som et komplet register over samtlige dårlige betalere i Danmark og er du registreret, betyder det altså at du har én eller flere gældsposter som du ikke har betalt ud til tiden. Dette vil kraftigt gå ind at påvirke din kreditværdighed negativt.
Når du ikke betaler en regning til tiden, vil du først og fremmest modtage rykkere. Du bliver derfor ikke registreret fra den ene dag til den anden. Men bliver du ved med at undgå dine kreditorer, kan du før eller siden være sikker på, at du bliver registreret.
RKI registret er offentligt tilgængeligt for andre virksomheder, således at de kan gå ind at vurdere, om de kan låne dig penge. Når du registreres, samles alle oplysninger om den relevante gældspost et og samme sted. Du kan her finde informationer omkring det skyldige beløb, registreringsdato og hvornår din registrering bliver slettet.
Husk på, at selvom at din registrering automatisk slettes efter fem år, kan du sagtens være registreret for flere gældsposter på tværs af forskellige låneudbydere.
Står jeg i RKI?
I stort set alle tilfælde bør du have en klar fornemmelse af, om du er registreret i RKI. En lånevirksomhed vil nemlig altid prøve at kontakte dig flere gange og sende dig adskillige rykkere før at de til sidst registrerer din udstående gældspost.
Er du dog ikke sikker på, om du reelt er registreret, kan du altid tjekke din RKI-status på Experians egen hjemmeside. Her skal du logge ind med brug af dit personlige NemID, hvilket giver dig adgang til en komplet liste over det samtlige antal gange du er blevet registreret i RKI.
Selvom at det er fristende at ignorere breve, rykkere og opkald fra lånevirksomheder som du skylder penge, er det faktisk det værste du kan gøre. Dette vil før eller siden uden tvivl føre til, at kreditoren registrerer dig i RKI. Det er derfor i stedet vigtigt at sørge for at indgå en løsning som passer både dig og låneudbyderen.
Kan jeg låne penge hvis jeg står i RKI?
På mange punker er en RKI-registrering yderst begrænsende. Det kan være svært at få bevilliget noget så simpelt som en mobilaftale eller et benzinkort og ligeledes er det i dag umuligt at optage et lån med en RKI-registrering på bagen. Det er der dog en god grund til.
For det første løber kreditoren en stor risiko ved at låne dig penge når du allerede har misvedligeholdt en eller flere låneaftaler tidligere. Lånevirksomhederne skal selvfølgelig kunne tjene penge på at bevillige dig et lån, og hvis de mener at du ikke har råd til at stifte yderligere gæld, vil din ansøgning altid blive afvist.
I stedet for at betragte din RKI status som begrænsende, kan du dog med fordel betragte den som et hjælpemiddel. Ved at gøre det umuligt for dig at optage yderligere lån, kan du ikke stifte yderligere gæld og du kan altså ikke forværre din økonomiske situation yderligere. I stedet kan du fokusere på at få dine udstående lån ud af verden således at du igen kan optage lån.
Mere
↑ reklame ↑