Går du også og overvejer at gå på efterløn eller tilmelde dig ordningen, er der en del som du først og fremmest skal have styr på. Da reglerne for efterløn ændrer sig jævnligt, er det nemlig ikke bare sådan ligetil at finde ud af, hvordan ordningen egentlig fungerer – og det er derfor dig ansvar at holde dig informeret.
Hvornår kan jeg gå på efterløn?Vi har nedenfor udarbejdet nogle informationspunkter, der forhåbentligt kan hjælpe dig i gang med at finde ud af, om efterløn er noget for dig. Husk dog altid på, at det er din specifikke situation der i sidste ende er afgørende for, om du er berettiget til efterløn.
Så hvad er efterløn?
Kort fortalt kaldes efterlønnen en såkaldt tilbagetrækningsydelse. Er du medlem af en almindelig a-kasse i Danmark og betaler et såkaldt efterlønsbidrag, er det som hovedregel muligt at få ydelsen udbetalt op til 5 år før den almindelige folkepensionsalder.
Langt de fleste tilmelder sig ordningen inden at de fylder 30 år – og der er mange fordele ved at tilmelde sig ordningen. Den primære er selvfølgelig, at du kan vælge at gå på enten hel- eller delvis efterløn tidligere end normalt, men du kan også blive ved med at arbejde og blive bevilliget en skattefri præmie når du når din pensionsalder.
Hvis din ret til dagpenge ophører, er du desuden også sikret din efterløn, hvis du er fyldt 50. Derudover er ordningen på ingen måder bindende og du kan på alle tidspunkter framelde dig. For at kunne gøre krav af ordningen, er det dog essentielt at du har betalt dit efterlønsbidrag i minimum 30 år.
Hvornår kan jeg få efterløn?
Hvornår du kan gå på efterløn, afhænger kort fortalt af, hvornår du er født – der er nemlig forskellige regler gældende for forskellige aldersgrupper.
Ved at klikke dig ind på din kommunes hjemmeside eller Borger, finder du en komplet liste over de forskellige vilkår og betingelser baseret på din aldersgrupper. Her kan du med fordel også anvende efterlånsberegneren, som giver dig en vejledende beregning af, hvornår du kan få efterløn – og hvad du kan få udbetalt.
Betingelser for efterløn
Før at du kan blive bevilliget din efterløn eller efterlønsbevis, er der først og fremmest et par krav som du skal overholde. Først og fremmest er det essentielt, at du er medlem af en dansk a-kasse under hele efterlønsperioden – og det indebærer blandt andet, at du har betalt dit efterlønsbidrag på knap 500 kr. månedligt til din a-kasse i mindst 30 år.
Du behøver ikke nødvendigvis have fast bopæl i Danmark, men du skal dog være bosiddende i et andet EØS-land eller på Færøerne eller Grønland for at kunne drage fordel af ordningen.
Derudover stilles der også visse krav til din indtægt og jobsituation. Her anbefales det dog at du kontakter din egen a-kasse for at få nærmere besked om, hvordan du skal forholde dig alt afhængig af din personlige situation.
Sådan ansøger du om efterløn
I dag er det heldigvis nemmere end nogensinde at søge om efterløn. Du kan finde ansøgningsformularen på din kommunes hjemmeside ved at logge ind med dit NemID og udfylde den online ved hjælp af TastSelv. Husk på, at du tidligt kan modtage din efterlønssats fra den eksakte dato, din a-kasse modtager ansøgningen.
Hvis du har fast job når du indsender din ansøgning, vil du blive bedt om at indsende en kopi af din ansættelseskontrakt mellem dig og din arbejdsgiver og en eventuel opsigelse hvis relevant.
Behandlingen af din ansøgning vil som regel påbegynde med det samme, og du kan se frem til at modtage din sats den sidste hverdag i måneden.
Mere
↑ reklame ↑